Niezwykle interesującym dla mnie przewodnikiem, okazały się pozycje z serii Zarządzanie restauracją. 365 skutecznych porad. Od dnia ich zakupu ciągle mi towarzyszą. Leżą w zasięgu ręki, na biurku. Przeczytałem je jednym tchem - w ciągu jednego dnia. Są niezwykłe. Otwierają oczy na sprawy i problemy, o których wiemy, a tak właściwie nie robimy nic w tym kierunku, by je rozwiązać – dzieli się swoimi spostrzeżeniami Krystian Myszka, właściciel restauracji Pod Ratuszem w Mysłowicach.
Zawartość tych poradników to kwintesencja problemów gastronomii. Uczą jak łatwo naprawić swoje błędy i poprawić funkcjonowanie i wygląd naszej restauracji bez wielkich inwestycji finansowych. Codziennie zaglądam do poradnika, staram się zapamiętać i wprowadzić w życie przynajmniej jedną z porad zawartych w książce - dodaje.
Seria Zarządzanie Restauracją to unikatowe kompendium wiedzy dla managerów, szefów kuchni i właścicieli restauracji. Porady zawarte w każdym z 15 tytułów inspirują do działania i podsuwają nowe, innowacyjne rozwiązania.
Pojawienie się na rynku serii poradników wzbudziło zainteresowanie i entuzjazm u osób zajmujących się zarządzaniem lokalami gastronomicznymi. Poradniki pomagają rozwiązać problemy z którymi spotyka się, każdy zarządzający lokalem gastronomicznym.
Czerpanie zysków z prowadzenia restauracji jest nadrzędnym, ale nie jedynym, celem każdego właściciela.
Dla wielu, własna restauracja jest spełnieniem marzeń, celem do którego dążą przez całe życie, dlatego swojej pracy oddają się z niezwykłą pasją. Krystian Myszka niewątpliwie należy do takiego grona.
Z wykształcenia jestem górnikiem, a restauratorem z zamiłowania. Ponad 20-letnia praca pod ziemią, sprawiła, iż częściowo straciłem wzrok i słuch. Wyostrzył mi się za to smak i powonienie. Na tej bazie oparłem działalność restauracji. Dobrałem personel pod względem tych właśnie zmysłów. To dało efekty. Restauracja Pod Ratuszem, jest moją drugą z kolei (wcześniej był jeszcze bar i pub), w której działam kierując się dwoma zmysłami: smakiem i zapachem.
Pod Ratuszem to wyjątkowe miejsce. Wystrój lokalu nawiązuje do wyglądu typowej mieszczańskiej izby śląskiej. W stylowych wnętrzach oraz w wyśmienitej atmosferze oryginalnych starych mebli i przedmiotów użytku domowego można skosztować specjałów "Kuchni Trzech Cesarzy". To restauracja, która jak twierdzi Newsweek "...stała się najlepszym adresem w mieście. Odwiedzają ją wszystkie oficjalne i nieoficjalne delegacje wizytujące Mysłowice."
Postęp w branży jest ogromny - mówi Krystian Myszka - nie zawsze jesteśmy w stanie zrozumieć dlaczego odstajemy od konkurencji. Dlatego ciągle poszukuję informacji i doszkalam się. To niezwykle istotne, jeśli restauracja ma funkcjonować na odpowiednim poziomie. Jestem stałym bywalcem targów gastronomicznych: w Krakowie, w Warszawie oraz Poznaniu. Interesuję się również co wystawiają w Lipsku, Dusseldorfie czy Hamburgu.
Poradniki kupiłem na stoisku portalu Gastrona.pl na targach Horeca w Krakowie. Po wieloletnim obcowaniu i ryzykowaniu własnym kapitałem w gastronomii, człowiek nabywa pewnej rutyny, która prowadzi go do ograniczeń w działaniach i wąskiego spojrzenia na problemy, występujące w codziennej pracy restauracji.
Wielokrotnie sięgam do różnego rodzaju fachowych publikacji, miesięczników, książek i znajduje wiele cennych informacji potrzebnych w pracy zawodowej, ale często są to publikacje szeroko omawiające jakieś problemy i zabierające tym samym dużo czasu.
Poradniki Zarządzania restauracją są napisane w sposób przystępny, porady są krótkie i treściwe.
Książki te mają wyjątkową moc komunikacji i motywacji, ciekawszej pracy na różnych stanowiskach restauracji. Wykorzystałem je do szkolenia personelu i efekty już są widoczne. Porady stanowią zachętę do lepszej pracy kelnerów i kucharzy a właściwie całego personelu restauracji.
Forma jest wyrazista, zwięzła i dobitna a zarazem podająca arcyciekawe przykłady nowych rozwiązań w sprzedaży potraw, prezentowaniu i tworzeniu oferty restauracji. Zachęcam do lektury!
Więcej informacji dotyczących poradników z serii Zarządzanie Restauracją znajdziesz na stronie: www.5555porad.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.