MENU
PROMOCJE

PREMIUJEMY



KUP PORADNIK!
ZBIERAJ KODY,
ODBIERAJ NAGRODY!
POLECAMY
Zarządzanie personelem z serii Zarządzanie restauracją
 
To tylko jedna z naszych porad. Zadzwoń na infolinię i dowiedz się więcej.

Porada 2. Pracuj nad zbudowaniem zaufania a nie nad wysokością rachunków. Lojalny przede wszystkim!
Nie myśl jedynie o zwiększaniu wysokości płaconych przez klientów rachunków, ponieważ mogą oni poczuć się przez ciebie naciągani. To prawda, że większy rachunek oznacza większą sprzedaż. Jednakże techniki sprzedaży zaprojektowane w celu zwiększenia wysokości rachunków mogą sprawić, że klienci będą czuli presję. Goście przede wszystkim! Zarabiasz na obsłudze ludzi, a nie sprzedaży jedzenia! Skupiając się jedynie na obrotach, stawiasz swoich klientów na drugim miejscu. Pomyśl, jeśli każdy, kto kiedykolwiek jadł w Twojej restauracji, byłby bardzo zadowolony i nie mógł się doczekać powrotu tutaj wraz ze swoimi przyjaciółmi, jaką wtedy osiągnąłbyś sprzedaż? Mimo że w Twoim lokalu jest miło, a serwowane posiłki są smaczne, jeśli goście będą czuli się naciskani, by zamówić drogie danie, nic nie osiągniesz przez to, że wystawiasz duży rachunek, gdyż klienci nie odwiedzą Cię po raz kolejny.

Porada z książki: Skuteczna promocja i reklama za kilkanaście złotych dziennie (cz. I)
Infolinia: 0801 811 030 telefon stacjonarny (koszt jak za połączenie lokalne), 048 385 89 00 Telefon komórkowy (koszt wg. stawek operatorów)


Strona główna | Poradniki
Poradnik nr 1
Poszukiwanie lokalizacji na restaurację z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 2
Sprzedawanie i kupowanie restauracji z zyskiem z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 3
Skuteczna promocja i reklama za kilkanaście złotych dziennie (cz. I)


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 4
Skuteczna promocja i reklama za kilkanaście złotych dziennie (cz. II)


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 5
Obniżanie kosztów operacyjnych z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 6
Optymalizacja kosztów potraw (Foodcosts)/seria Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 7
Zarządzanie personelem z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 8
Sprzedaż i kontrola kosztów alkoholi z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 9
Jak zwiększać zyski dzięki doskonałej obsłudze kelnerskiej


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 10
Jak zwiększać zyski dzięki doskonałej obsłudze kelnerskiej z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 11
Jak maksymalizować zyski z baru z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 12
Zyskowny catering z serii Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 13
Zwiększanie zysku poprzez optymalizację menu / Zarządzanie restauracją


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 14
Projektowanie restauracji - wystrój i wyposażenie z serii Zarządzanie


zobacz szczególy    zamów subskrypcję
Poradnik nr 15
Większe zyski z deserów przystawek i drinków


zobacz szczególy    zamów subskrypcję


 
Poradniki  |  O serii  |  Eksperci  |  Porady  |  Zamówienia  |  O nas  |  Kontakt  |  Linki